"Dni Kultury w Lipsku" - 2 dniowa impreza kulturalno-sportowa, promująca dziedzictwo kulturowe i lokalną twórczością kulturalną
2012-07-19

Projekt został zrealizowany przez Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Lipsku. „Dni Kultury” w Lipsku to 2- dniowa  impreza kulturalno – sportowa, promująca dziedzictwo kulturowe i lokalną twórczość kulturalną, o zasięgu regionalnym. Impreza miała charakter festynu rodzinnego i odbyła się w Lipsku w dn. 28-29.05.2011r. W ramach imprezy odbyły się następujące działania: X Biebrzańskie Biegi Uliczne, Turniej Piłki Nożnej o puchar Burmistrza Lipska, spektakl teatralny dla dzieci w wykonaniu aktorów Studia Małych Form Teatralnych „Art.-Re” z Krakowa. Zorganizowano wystawę „Tradycyjny ręcznik ludowy pogranicza wschodniego”, występy zespołów: Marcin Siegieńczuk, SELIT, POWER DANCE i Grupa Operacyjna, występy zespołów działających przy M-GOK, Przedszkolu Samorządowym w Lipsku oraz z Punktu Przedszkolnego „ABC Przedszkolaka” w Bartnikach (gmina Lipsk).  Wszystkim chętnym udostępniano do zwiedzania pomieszczenia Muzeum Lipskiej Pisanki. Najmłodsi mieszkańcy gminy mieli możliwość skorzystania z urządzeń rekreacyjnych.

Projekt uzyskał dofinansowanie ze środków PROW na lata 2007-2013, oś 4 Leader w wysokości: 25.000zł.