Przygotowanie i organizacja Dożynek Gminnych oraz Turnieju Parafii
2012-07-19

Projekt zrealizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Sztabinie. Dożynki to nawiązanie do prastarej tradycji polskiej wsi. Były i są symbolem zakończenia żniw i innych prac polowych. Uroczystości dożynkowe mają zarówno religijny jak i ludowy charakter. To forma aktywności, w której społeczność lokalna: dzieci, młodzież, oraz dorośli i osoby starsze a nawet całe rodziny czynnie uczestniczą w przygotowaniach i organizacji całej imprezy, co przyczynia się do zachowania dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego wsi, poprawia jakość życia na terenach wiejskich i kultywowanie lokalnych tradycji. Dożynki dają doskonałą okazję do zwiększenia atrakcyjności turystycznej naszego regionu, pokazują przywiązanie do ojcowizny, kultury i tradycji.

Projekt uzyskał dofinansowanie ze środków PROW na lata 2007-2013, oś 4 Leader w wysokości: 12.928zł.