VIII Europarada Orkiestr Dętych w Centrum Europy - Suchowola 2010
2012-07-19

Projekt zrealizowany przez Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Turystyki w Suchowoli. VIII Europarada Orkiestr Dętych w Suchowoli to przegląd młodzieżowych orkiestr dętych o zasięgu międzynarodowym. Festiwal organizowany jest już od wielu lat corocznie wzbogacany o nowe elementy z udziałem znakomitych zespołów z Polski i z zagranicy. W 2010 roku odbył się w dniach 2-3 lipca.

Projekt realizuje potrzeby grupy docelowej jaką są mieszkańcy obszarów wiejskich LGD, a w szczególności gminy Suchowola i gmin sąsiadujących poprzez skierowanie do nich atrakcyjnej oferty kulturalnej w formie wielopłaszczyznowego przedsięwzięcia kulturalnego. Europarada integrując społeczność lokalną wokół muzyki orkiestr dętych podnosi jakość życia mieszkańców wymienionych terenów ułatwiając im dostęp do takich form spędzania wolnego czasu z jakimi na co dzień nie mają styczności. Widzowie przybyli na festiwal to również potencjalni turyści. Poprzednie edycje wykazały jak ogromnym zainteresowaniem cieszy się europarada.  Podczas dwudniowej imprezy zespoły zaprezentowały się w koncertach estradowych, barwnych przemarszach oraz musztrze paradnej.

Projekt uzyskał dofinansowanie ze środków PROW na lata 2007-2013, oś 4 Leader w wysokości: 25.000zł.